Георги Първанов: Свалянето на руския самолет работи за "Ислямска държава" (видео)

share

От гледна точка на борбата срещу "Ислямска държава" инцидентът със сваления от Турция руски бомбардировач работи за ислямистите. Това накърнява процеса на търсене на международно единство срещу терористите, каза в сутрешния блок на БНТ лидерът на АБВ Георги Първанов и президент на Република България (2002-2012 година).

Руските самолети са навлезли в пространството на джихадистите и е нормално те да получат подкрепа, а не удар в гърба, добави той.

Първанов каза, че от АБВ продължават да искат оставката на президента Росен Плевнелиев като морален акт заради цялостното му поведение. Трябва да има дебат по външната политика на България, която държавният глава олицетворява, посочи той.

По думите му в европейската политика има остър дефицит на лидери и идеи. В българската политика има нужда от консолидация. Затова и преди последните избори отправихме призив за обединение вляво, каза Георги Първанов, като коментира и тежката ситуация, в която се намира БСП. Причината преди всичко е в провала в управлението на страната. Затова е много важно сега левицата да намери новите параметри на общата си поведенческа рамка, заяви той.

Отношенията ни с ГЕРБ са дотам, доколко се реализират нашите идеи, доколко управлението се справя със своите задачи, каза лидерът на АБВ.

Той заяви, че водената от него партия може да излъчи поне трима кандидати за президент, които биха могли да участват с успех в предстоящите през 2016 г. избори, и дори биха могли да бъдат победители. Ние обаче няма да бързаме с обявяване на имената им, тъй като коалиционната култура изисква преди това те да бъдат обсъдени, каза още Георги Първанов.

Той коментира и прекратяването на руските доставки на газ за Украйна. От тук може да изскочи една много голяма енергийна криза, затова трябва да вземем много бързо мерки. Количествата в газохранилището в Чирен ще стигнат само за два-три месеца. Може да се стигне до много тежка ситуация, подчерта лидерът на АБВ.

Водещи новини

Още новини