Нямаме шофьори на камиони, в много сектори има глад, ожали се Борисов в Малта (аудио+снимки)

Министерски съвет
share

"Бедността в Африка и в същото време богата и социална Европа става все по-голям притегателен център за бежанците и за хората, които търсят по-добро настояще, не светло бъдеще. Затова се взе решение за 1,8 млрд. евро, с които ЕС да подпомогне тези бедстващи хора".

Това обяви министър-председателят Бойко Борисов в Малта, където се провежда срещата на върха по въпросите на миграцията.

"България участва с 50 000 евро. На някои може да му се струва малко, но за нас са си пари", отбеляза премиерът.

Помолен да коментира след решението за релокация ще може ли да се намери работа за бежанците, Борисов отбеляза: „Ние ще им предложиме работа. Ние имаме в много сектори глад, въпреки броя безработни, за работни места. И в селското стопанство, и в строителството, няма шофьори на камиони. Ако се даде възможност да се изберат квалифицирани хора, бизнесът ще ги вземе. Въпросът е, че ние насила не можем да ги накараме тия хора“.


 

„Турция в момента се държи доста европейски и помага на ЕС и би могло, освен с финанси, да й се направят някои изключения и да се толерира доброто й поведение. Близо 2 млн. души изхранват в техните бежански лагери. Не виждам проблем да се направи либерализацията на визите“, добави премиерът Бойко Борисов.

Водещи новини

Още новини