Европейски и африкански лидери обсъждат проблема с мигрантската криза

  • 11 ноември 2015 20:17

  • 1714
  • 1
Европейски и африкански лидери обсъждат проблема с мигрантската криза
© Getty Images/Guliver

В столицата на Малта Валета започна срещата на върха на европейски и африкански лидери, посветена на кризата с мигрантите, която дестабилизира Европа, предаде Франс прес. Срещата продължава и утре, след което ще бъде последвана във Валета от среща на върха само на ЕС, посветена също на миграционната криза.

Трябва да се обединим, както страните, от които идват мигрантите, така и страните, в които отиват мигрантите, посочи премиерът на Малта Джоузеф Мускат при откриването на форума на върха във Валета. Тази среща на върха е безпрецедентен повод да работим заедно, добави той и постави началото на работата на форума на високо равнище. На него над петдесетина европейски и африкански лидери би трябвало да намерят общи отговори на миграционната криза, дестабилизираща Европа, отбелязва Франс прес.

Преди срещата на върха дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини каза, че в края на срещата участниците в нея ще приемат съвместен план за идните няколко години за действие във връзка с миграцията, предаде ТАСС. Ще направим съвместно изявление и ще приемем съвместен план за действие с конкретни стъпки, които е необходимо да бъдат изпълнени в течение на няколко години, посочи Могерини.

Тя определи срещата във Валета като възможност да се построи мост между ЕС и Африка в борбата с миграционната криза и посочи, че въпросът за миграцията е предизвикателство както за ЕС, така и за Африка. Според агенция Асошиейтед прес в последния проект на плана за действие, който ще бъде приет на форума на върха във Валета, африканските лидери ще поемат ангажимента да сътрудничат с ЕС по връщането и приемането на мигрантите, на които е отказано убежище в ЕС.

По-рано днес ЕС призова африканските лидери да приемат обратно хилядите мигранти, които не получат убежище в ЕС, предаде Асошиейтед прес. Според Международната организация по миграцията от началото на тази година по море в Европа са влезли 800 000 души, а ЕС прогнозира, че 3 милиона може да дойдат в ЕС до 2017 г.

Последвайте канала на

1714 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.11.12 | 07:20

1
Докато умните се намъдруват, лудите се налудуват.....

Добави коментар

Водещи новини