Калфин не е участвал в разговори за премахване на клас "прослужено време"

Булфото
share

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин заяви, че ако има гъвкава система за предоговаряне на работните заплати, има основание да се мисли за премахване на процента за всяка година стаж - т.нар. клас "прослужено време". Калфин каза това пред журналисти в отговор на въпрос какво е мнението му за обмисляното от финансовия министър Горанов премахване на класа. "Той го обмисля, но не с мен, не сме говорили по този въпрос", каза Калфин, информира БТА.

При сегашната система за предоговаряне на работната заплата, е по-добре да оставим там, където е възможно, автоматични механизми за нарастването й, посочи Калфин.

За активни мерки и програми на пазара на труда по Националния план за действие по заетостта за 2016 година е предвидено запазване на същата сума като през тази година - 73 милиона лева, каза социалният министър. По думите на Калфин парите са по-малко от очакваното и разпределението на средствата ще претърпи промени в сравнение с досегашната схема. Ще се насочват приоритетно пари към мерки, които не са изцяло субсидирани, ще има и инструменти, които да ангажират бизнеса за по-дълготрайно наемане на хора.

Субсидираната заетост не можем да я премахнем изцяло, но ще търсим повече тежест към създаване на трайна заетост на тези, които са дълго време извън пазара на труда - професионално обучение, както и съфинансиране с бизнеса на наемането на младежи или хора в предпенсионна възраст.

"Ще подкрепя министър Румяна Бъчварова в намеренията за реформи на сектор "Сигурност", каза вицепремиерът Калфин в отговор на въпрос дали ще подкрепи министър Горанов за реформи в сектора. Сектор "Сигурност" трябва да бъде подкрепен от съответния ресорен министър, а не само чрез бюджета, допълни вицепремиерът Калфин.

По думите му компромисното решение, което от днес ще се обсъжда със сектора, е напълно приемливо. То дава достатъчно сигурност, а липсата на сигурност е едно от големите притеснения на работещите в системата, допълни Калфин.

Водещи новини

Още новини