Горанов препоръча полицаите да не напускат

Булфото
share

Препоръчвам на всички служители да не напускат и да запазят самообладание, каза в парламента финансовият министър Владислав Горанов. Според него заради пазара на труда в момента, въпреки че се е подобрил, не било лесно човек да си намери работа бързо.

Министърът заяви, че от години полицаите работят в мизерни условия, а протестът им бил нормален. Той не подозирал политически партии да стоят зад организацията му. Направихме значителни отстъпки от първоначалния вариант, каза министърът по повод реформата в системата.

По думите на Владислав Горанов се налага промяна в структурата на бюджета на силовите ведомства. Парламентът щял да вземе окончателното решение за това между първо и второ четене. Според Горанов обаче ако предложението бъде отхвърлено, проблемите, които са в МВР в момента, ще продължат и в следващите години. Правителството е направило отстъпки от първоначалния вариант.

Целта на реформите в МВР не била да се спестяват сресдства, а да се промени структурата на бюджета на министерството, така че да останат повече средства за реална полицейска дейност, каза още Горанов. По отношение на плащания при пенсиониране на служителите, всички, които са започнали при условията на 20-те заплати, ще може да ги получават, добави той.

Според него отстъплението за 20-те заплати няма да доведе веднага до фискален ефект.

Ефект щяло да има в следващите 10-15 години, когато постепенно сегашните служители от системата на силовите ведомства се пенсионират или напуснат и на тяхно място влязат нови, за които важат новите размери на възнагражденията при пенсиониране.

"Виждате колко лошо в годините се е структурирал бюджетът на МВР, за да няма нито средства за горива, нито за автомобили, нито за нормална работа, това е непримеливо.", каза още Горанов.

Водещи новини

Още новини