Първанов се срещна с шефа на ICANN

share

Президентът Георги Първанов се срещна с Род Бекстрьом - президент и главен изпълнителен директор на ICANN - интернет корпорацията, която определя политиката за даване на IP-адреси и решава кои домейни да съществуват.

На срещата са били дискутирани широк кръг теми, засягащи състоянието и развитието на интернет-пространството в цял свят и в частност в България, както и глобални въпроси, отнасящи се до причините за възникването на икономическата криза, перспективите за нейното преодоляване и промените, до които тя ще доведе, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Първанов е изразил своя респект от работата на оглавяваната от Род Бекстрьом организация и от нейната отвореност и възможностите, които дава за регистриране на домейни на други езици, извън английския, включително и на български.

Георги Първанов е направил кратък преглед на опита, който България е развила през последните няколко десетки години в областта на новите технологии, идеята за създаване на международната награда на името на Джон Атанасов за върхови постижения в компютърните науки, многобройните успехи на наши ученици в международни олимпиади по информатика, както и продължаващите опити на страната ни да намери днес своето място в новите технологии и производство.

Род Бекстрьом е отбелязал огромния напредък и прогрес, който страната ни е постигнала през последните десетилетия, и ролята на президента Георги Първанов в тази посока, се посочва в съобщението. Президентът на ICANN е отбелязал своята висока оценка, че България е на пето място в света по средна скорост на интернет-мрежите, че има около 2000 провайдера на интернет-услуги и използването им за битови нужди е на ниски цени, което ги прави изключително достъпни за хората.

В срещата са участвали също Зорка Първанова, която е в Управителния съвет на създадената по предложение на президентската двойка Академия за лидерство, и Вени Марковски - представител на ICANN за България.

Водещи новини

Още новини