Павлова: За съжаление българите отново избраха да почиват в Гърция и натовариха трафика

share

Винаги когато има събрани почивни дни има много големи задръствания. Това, което видяхме вчера не е прецедент. Те съвпаднаха с ремонтите, за което се извинявам, но лятото е единствения момент когато можем да ги правим. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Тя напомни, че преди дни са били обявени всички обходни маршрути на участъците, в които има ремонти. Освен това КАТ създават организацията на движението, но прекалено големият трафик затрудни и тях, отбеляза Павлова. Тя призна, че също е пътувала през вчерашния ден, но не е срещнала затруднение. "Аз се движех вчера по "Хемус" и избегнах задръстването, защото се съобразих с предупрежденията и пътувах в по-малко натоварен часови пояс".

Павлова обяви, че в момента се разработва безплатно приложение за навигация, което ще помага на шофьорите да избягват трафика. "Най-важна е добрата информираност, тогава човек може да използва друг маршрут. Приложението ще бъде активно от 1 октомври", обеща регионалният министър.

Ремонтите по АМ "Тракия" трябва да завършат най-късно до 15 ноември. При АМ "Люлин" имаше проблем с тапата. Сега изграждаме кръстовище на три нива, което ще облекчи трафика. Срокът на договора е края на ноември, а строителите поеха ангажимент да се справят до 1 октомври. Така, че всички ремонтни дейности ще приключат до 1 октомври и вече ще се готвим за зимните месеци, категоричен бе министърът на регионалното развитие.

"За съжаление българите отново избраха да почиват в Гърция и съответно трафикът към Благоевград създаде главоболия на шофьорите. Но до края на октомври ще имаме действаща магистрала до Благоевград и ужасната фуния там ще остане в миналото", обеща още Лиляна Павлова.

Павлова съобщи още, че Европа вече не плаща за пътища и затова ще се въведе нов начин на финансиране и това са електронните винетки, както и тол таксите. До края на годината ще трябва да се избере модела на системата и начините на финансиране. Тя не изключи възможността цените на винетките да се увеличат.

Водещи новини

Още новини