БСП няма да подкрепи съдебната реформа

share

БСП няма да подкрепи съдебната реформа във вида, в който се предлага от управляващите, заяви народният представител от „БСП лява България" Корнелия Нинова в Кърджали. Изказването й е в отговор на думите на премиера Бойко Борисов, че управляващите ще търсят подкрепа за реформата в средите на опозицията в парламента, за да могат да сформират мнозинство от 160 депутати, необходими за конституционни реформи, съобщиха от пресцентъра на партията.

„Предлаганата съдебна реформа не решава нито един от проблемите, като въпроса за бързината на съдопроизводството, за справедливостта на съда, за натовареността на съдиите и съдилищата", коментира заместник-председателят на парламентарната група на БСП.

По думите й не промяна в Конституцията е необходима, а промяна в законите - Закон за съдебната власт, НПК, НК. „Промяната в Конституцията няма да реши проблемите в съдебната система, тя ще реши политически проблеми на други хора. Според предлаганите промени целта е ВСС да се раздели на две части т.е. да се направи една структурна и организационна промяна, след което да започне подмяна на ВСС и се овладее, за да кадрува. Затова не приемаме такава реформа", категорична беше Корнелия Нинова.

Тя коментира предложения от вицепремиера нов Закон за борба с корупцията така: „В досегашния закон лицата, които се контролираха по специален режим - министри, кметове, шефове на агенции и държавни дружества, бяха 120 000, а предложението на Меглена Кунева за нов Закон за борба с корупцията ги свежда до 70 000 т. е. 50 000 от овластените са извадени от контрола", каза още Корнелия Нинова.

Тя посочи, че цялата съдебна реформа на правителството е: „Не ме гледай, какво правя, а ме слушай, какво ти говоря”, каза още депутатът от левицата.

Водещи новини

Още новини