Таско Ерменков: Абсурд е със закон да се сваля цената на тока (видео)

share

Абсурдно е да се говори, че със закон може да се свали цената на тока. КЕВР е независим орган, той определя цените. Това каза в сутрешния блок на БНТ депутатът от "БСП лява България" Таско Ерменков.

По думите му предлаганите от управляващите мерки, които предвиждат отлагането на увеличаването на цената на тока с един месец, представляват кризисен пиар. За един месец не могат да се предоговорят нито споразуменията с американските централи, нито с ВЕИ-тата. Това се прави с цел просто премиерът да излезе бял и чист, но това няма как да се случи. Проблемът е, че тези които трябва да решат нещата, бягат от отговорност. Ние си свършихме работата, приемайки промените в Закона за енергетиката, заяви социалистът.

Той коментира и заявените намерения на бизнеса за протест. Това е абсурдно. Как ще се случи – ще излязат с бентлитата и поршетата по улиците ли? А пък премиерът може би ще се присъедини към протеста със служебния си кортеж, каза Ерменков.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов посочи, че всяко едно неправилно изчисление на цената на тока ще доведе дотам, че сметката ще платят потребителите. Проблемът е, че в последните години се върви по модела на трупане на дефицити в НЕК. Над 3 млрд. лв. е натрупаният дълг и някой трябва да го плати. Ние като изпълнителна власт можем да намалим административните разходи и да направим проверки, посочи той. По думите му е нереалистично цената на тока да бъде задържана до Нова година, каквито са исканията на бизнеса.

Водещи новини

Още новини