Томислав Дончев: Време е интересите на политиците в енергетиката да бъдат осветени

share

Не се плашим от стачката на бизнеса, защото никой от нас не е плашлив. Нужно е да оценим болката на всеки. Срещата, която се проведе вчера с премиера е показателна, че ситуацията се обсъжда, каза заместник министър-председателя Томислав Дончев в ефира на БТВ.

КЕВР е независим регулатор, който трябва да бъде пазен на обществото. Преди две седмици КЕВР напраивха доклада за увеличаването на тока, който беше подкрепен от всички партии, а сега някои от тях се противопоставят, допълни Дончев.

Вдигането на цената на тока е крайна мярка и ние не може да го допуснем, защото увеличаването е прекалено голямо. Българската икономика е много чувствителна по въпроса за цената на тока. Индустрията ни формира 30% от икономиката, припомни Дончев.

Не е нужно да акцентираме целия си гняв върху КЕВР. Задълженията на комисията са 4 млрд. лева. Изходите за събирането на тези пари са увеличаване на цената на тока, което е неприемливо, или оптималното търсене как да спрем фирмите, които не произвеждат нищо и поглъщат големи финансови суми. Имаме около 200 на брой проекти, които са финансирани от европари, но после търсят прекалено висока цена за произведената си продукция, а основната инвестиция идва от тези пари, те не са инвестирали толкова много, за да пожелаят големи суми, допълни Томислав Дончев.

Против съм в парламента да се раздава правосъдие, а не в съда. Ако се окаже, че някой депутат има интерес във ВЕИ сектора. Време е интересите на политиците в енергетиката да бъдат осветени, каза Дончев.

Стана хубаво, че всеки ясно си заяви интереса - политиците, КЕВР и бизнеса. Време е да има нормализация на политическата и икономическата среда в България, смята Дончев.

Няма основание да бъда песимист и вярвам, че ще има осъден за КТБ. 80% от публичните инвестиции са от еврофондовете. Ние сме нова държава членка на ЕС и сега е времето да модернизираме страната. Това е залог за всички политици да бъдат внимателни за материята около еврофондовете. Модернизацията на България зависи от европарите и ще е така поне още 5 години, заключи Дончев.

Ситуацията в Гърция е заплаха за Европа и двойно по-голяма за България.

Водещи новини

Още новини