Кунева: Без РБ ГЕРБ трябва да търси партньорства извън дясното

Булфото
share

Реформаторите са силни и са спечелили подкрепа именно след обединението на дясното пространство, това обединение ще даде тежест на Реформаторския блок и на следващите избори. Без РБ ГЕРБ ще трябва да търси партньорства другаде, извън дясното. Именно заради тази консолидация на РБ ДБГ със своята тежест в Блока настоява за единна регистрация на РБ на местните избори.

Това каза по БТВ вицепремиерът по европейските политики и лидер на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева, като визира, че ако не е РБ, ГЕРБ ще се наложи да управлява с политически сили като ДПС и БСП. Тя добави и че тази седмица ДБГ стана член на Европейската десница. Кунева изрази надежда, че РБ няма да направи старата грешка на дясното и да се затвори до твърди ядра като се откаже да приобщава повече периферия. РБ има тежест тогава, когато има избиратели, т.е. когато печели избори, подчерта лидерът на ДБГ Меглена Кунева и потвърди, че партията й, със своята голяма тежест в РБ, стои зад кандидатурата на Соломон Паси за кмет на София като един от основателите на СДС и отявлен евроантлантик.

По думите й електоралният успех на ГЕРБ се дължи на привличането на периферни избиратели. Кунева посочи още, че Реформаторският блок е изключително важен за развитието и стабилността на България. Съдебната реформа, борбата с корупцията и върховенството на закона са темите, които РБ налага в дневния ред на страната, каза Кунева и коментира още, че без Блока на ГЕРБ ще им се наложи да търсят друг коалиционен партньор, което няма да е добре за ситуацията в България и реформите. През Реформаторския блок се събира голямото дясно – това е важно, за да се промени страната и консолидацията на РБ е полезна за България, категорична бе Кунева.

В момента у нас има обществена среда да се случи борбата с корупцията -  общество, способно да се възмути,  настоятелни хора, публичност, добър закон. Трябва да се сложат през конкурси хора да изпълнят задачите в Бюрото по антикоруция. Румъния не е единственият и изумителен пример – в редица страни като Португалия, Франция, Германия, Словения, Хърватска хора на най-високо ниво бяха осъдени. Разликата между нас и тях е, че случаите на корупция се разследват и има висока обществена нетърпимост, каза още Кунева на въпрос за мерките против корупцията.

Вярвам, че и у нас това може да се случи - ние не сме втора категория хора, каза Кунева и добави, че е еднакво важно кой ще поеме антикоруцията и ще застане начело, но и ефективността на институциите, без които няма да има устойчивост на промените. Трябва да устоим и всички ние, политиците, и да не мислим, че след като сме го избрали, сме му направили услуга, каза Кунева. Попитана дали начело  и на нашето Бюро по антикорупция ще бъде прокурор, както в редица други страни, тя каза, че е твърде рано да се каже и балансът в разделението на властите трябва да се спазва, но идеята, че може да бъде намерен Крали Марко, който всичко да направи сам, според нея не е валидна, подчерта вицепремиерът.

Водещи новини

Още новини