Местан обеща на Давутоглу подкрепа за задълбочаване на отношенията

Булфото
share

ДПС ще подкрепя всяка инициатива на правителствата на България и Турция за задълбочаване и укрепване на отношенията между двете страни, предвид огромния и все още нереализиран в пълнота потенциал във всички сфери. Това уверение е дал лидерът на ДПС Лютви Местан пред турския премиер Ахмет Давутоглу. Местан е подчертал, че подкрепата ще бъде оказана, макар партията му е да в опозиция в рамките на 43-ото Народно събрание, съобщават от пресцентъра на ДПС.

Припомняме, лидерът на ДПС е на двудневно посещение в Турция по покана именно на Давутоглу.

Регулярната си среща с турския министър-председател Местан определя като среща с премиера на съседна приятелска страна. Освен това подчертава, че тя е стратегически натовски партньор на страната ни. На 7 юни в южната ни съседка ще се проведат парламентарни избори. В тази връзка ДПС лидерът е пожелал те да се превърнат в победа на демокрацията, толерантността и перспективата за изграждане на стабилни, мултикултурни и европеизирани Балкани.

Общото становище на Местан и Давутоглу е, че европейската интеграция и демократизацията на региона са единственият възможен шанс за осигуряването на просперитет и създаването на зони на икономическо, социално и културно партньорство. Двамата са на мнение, че единствената алтернатива на конфликтите в балканския регион е демокрацията, толерантността и мултикултурното съжителство и общата европейска мечта на балканските народи.

Освен с турския премиер, Местан се е срещнал и с валията на Одрин - Дурсун Али Шахин, ректора на Тракийския университет в Одрин - проф. д-р Йенер Йорюк и посланик Мурат Ахмет Йорюк, представител на Външно министерство в Одрин, посочват още от партийния пресцентър.

Водещи новини

Още новини