Местан: Всичко в Гърмен произтича от социалното изключване на ромската общност (видео)

Булфото
share

"Напрежението в Гърмен извежда на преден план един системен хроничен проблем на българското общество. Политическата отговорност предполага не да се ангажираме с коментар на последствията, а да се ангажираме с първопричината за появата на подобни конфликти, защото ромският въпрос е стратегически важен за българската държава", заяви в декларация от трибуната на парламента лидерът на ДПС Лютви Местан.

"ДПС застъпва разбирането, че първопричината за напрежението в ромските квартали е в социалното изключване на ромската общност,. Всичко произтича от социалното изключване на ромската общност в България. Правилното дефиниране на първопричината ще ни подскаже и правилната позиция за преодоляването на проблема, а това е интеграцията", каза Местан.

"Казусът "Гърмен", преди това казусът "Катуница", както и много други примери показват, че това  е проблем на политическа отговорност, ако щете и на партийна отговорност, но проблемът сам по себе си  не е оцветен партийно", заяви лидерът на Движението.

"Няма нищо по безотговорно от това, което се чува като позиция от ПФ и РБ - че проблемите в Гърмен са заради това, че тя се управлява от ДПС. Как ще обясните огромният проблем който стана в Катуница, където кметът не е от ДПС" попита Лютви Местан и поясни, че има много подобни примери.

"Необходима е целенасочена политика за интеграция", каза отново той на депутатите в зала и напомни, че няма  друг по - висок интегративен ресурс от образованието.

"Равенството пред закона не може да се прилага избирателно", напомни още Лютви Местан.

Водещи новини

Още новини