Костов: Не съм виновен, че съм си спасил парите от КТБ

share

Никога не съм крил, че се познавам с Цветан Василев. Аз го познавам от 2002-2003 г. Тогава НДСВ изхвърли от офиса й Фондация "Демокрация" и единствено той ни помогна. Г-н Василев никога не е искал от мен нищо по политически въпрос. Това каза бившият премиер и директор на лабораторията за управление на риска Иван Костов в предаването "Лице в лице" по БТВ.

По повод твърденията, че Костов е един от собствениците на КТБ, той отрече. Бившият премиер припомни, че през 2001 г. КТБ беше купена не от него, а от друг човек. "Мисля, че беше Велев".

Василев е помагал на много хора, отнасял се е с разбиране, имал е дълбоки познания за българската икономика и беше интересен събеседник. Това, че позволи да бъде осъществена такава атака срещу КТБ. Той е допуснал това да се случи като собственик.

Няма как да съм се облагодетелствам, след като съм бил в опозиция, посочи Костов.

Договорът ми с КТБ има клауза, че може да бъде прекратен и аз съм го направил. Имам право да го прекратя, защото така оставам с правата си да си взема парите, които съм предоставил на банката. Тази операция е била одобрена от Банковия надзор и от квесторите. Не съм виновен, че съм си спасил парите.

Премиерът Борисов е жестоко подведен, за да твърди, че с подправяне на договори вложителите са източили парите на КТБ. Държавата не е ограбена. Фондът за гарантиране на влоговете е собственост на банките, а не на държавата. Аз няколко пъти съм казвал, че фонда е частен, а се управлява от държавата. Най-страшното, което ще се случи, че тези спорове кой е виновен няма да се реши от медиите, НС, правителството в България. Той ще се реши от европейски съд. Оманският фонд съди страната ни за умишлено фалиране на КТБ, уточни Иван Костов.

В момента тече една мощна атака срещу българската политическа система. Аз съм само щрих от нея. Заглавията в медиите, които целят да се създаде подозрение, че хората вложили парите си в КТБ са престъпници - това е умишлено. Навремето, когато ние спасихме банковата система публикувахме списъците, но на кредитните милионери. Сега се предлага да се направи същото, но с вложителите.

В момента тече процес на разграбване на банката.

Костов предупреди държавата да внимава какви ходове предприема, за да не плаща още стотици милиони левове.

Водещи новини

Още новини