Борисов и 8 министри договарят катарски газ

Булфото
share

Премиерът Бойко Борисов и 8 от министрите му заминават на официално посещение в Катар през уикенда, пише в. Стандарт.

По лична покана на емира Шейх Тамим бин Хамад ал Тани делегацията ни ще има редица срещи за нови инвестиции на арабската държава у нас. Сред министрите, които ще придружат Борисов, са вицепремиерът Румяна Бъчварова, финансовият министър Владислав Горанов, транспортният Ивайло Московски и енергийният Теменужка Петкова.

Ще се договорят конкретни проекти за инвестиции. Една от тях ще бъде в сферата на земеделието. Другата важна за България тема е преносът на втечнен газ от Катар. Емирството е най-големият износител в света.
Разговорите ще са в двореца "Емири Дивани" в Доха, което се смята за огромна чест към гостите.

Бащата на сегашния емир - шейх Хамад бин Халифа ал Тани отдавна е почитател на премиера Бойко Борисов. Двамата се срещнаха през 2012 година.

Визитата на премиера бе организирана спешно заради наближаването на адските жеги в арабската държава. Именно по настояване на домакините в делегацията няма да има и бизнесмени, каквато е практиката.

Главна цел на визитата е реализация на плановете за пренос на втечнен газ от Катар. Преди ден кабинетът одобри проект на Меморандум за разбирателство между енергийните министерства на Катар и България. В документа се предвиждат съвместни действия в редица направления, сред които и за пренос на втечнен газ и поощряване на участието на компании от двете държави в реализирането на енергийни проекти.

Водещи новини

Още новини