Плевнелиев очаква по-широк ангажимент на корейски високотехнологични компании у нас

Президентство
share

Очакваме по-широк ангажимент на корейски високотехнологични компании в България, каза президентът Росен Плевнелиев, който е на официално посещение в Южна Корея.

Възможностите за активизирането на двустранните търговски връзки и за увеличаване на инвестициите бяха основна тема в разговорите в Сеул на държавния глава.

Президентът посети Центъра за творческа икономика и иновации в гр. Пангьо, определян като "Силициевата долина на Корея", защото там са разположени научно-изследователски центрове и повече от половината основни корейски компании от сектора на информационните технологии и компютърния софтуер, съобщи БТА.

Росен Плевнелиев посети и Центъра за иновации на "Самсунг Електроникс", а компанията подписа меморандум за разбирателство с научно-технологичния парк "София тех парк". Подписан беше и меморандум за разбирателство между Българската асоциация на софтуерните компании и Съюза на софтуерните компании на Южна Корея.

Росен Плевнелиев изрази очакването корейски компании да помислят за използването на България като аутсорсинг дестинация като можем да правим центрове за обслужване на клиенти. Президентът отбеляза, че България е единствената европейска държава, която е в топ 10 в световните дестинации за аутсорсинг.

Отправена е покана за корейско участие в концесии на български находища, както и в български инфраструктурни проекти като строежи на реверсивни връзки, тунели на магистрали и жп линии - област, в която строителните компании на Южна Корея са световен лидер, посочи президентът Плевнелиев.

Освен подписания днес меморандум за сътрудничество в областта на отбраната между България и Южна Корея, президентът отбеляза, че южнокорейската компания "Киа Моторс" има интерес да произвежда бронирани автомобили и се очаква посещение на нейни представители у нас.

Нашата отбранителна индустрия трябва да даде всичко от себе си, за да се преборим за този проект, като и други европейски държави в момента се борят за него, коментира Плевнелиев. България предлага още сътрудничество в енергетиката, където Република Корея е световен лидер в строителството на терминали за втечнен газ.

В Южна Корея имаме отворена врата, имаме много добро име и репутация, има коректен подход и зависи от нас да повишим броя на туристите, броя на корейските инвестиции в България и да направим така, че страната ни да бъде не само двустранно атрактивна, но и да се позиционира като регионален център за корейски инвестиции и интереси в региона и в Европа, каза Росен Плевнелиев.

Водещи новини

Още новини