Атанасова: БНБ и ФГВБ са давали определени указания на квесторите на КТБ

Булфото
share

В комисията разглеждаме много документи. Вчера разгледахме част от писмата между БНБ, Фондът за гарантиране на влоговете в банки и квесторите на КТБ.

Това заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ депутатът Десислава Атанасова, която е председател на парламентарната комисия, която разследва фалита на КТБ. БНБ и Фондът за гарантиране на вземанията са давали определени наставления на квесторите. Част от тези писма сме ги разгледали, но те са обект на разследване от страна на прокуратурата и не мога да коментирам повече. Имаме да уточняваме още много неща. Тепърва ще разглеждаме още от кореспонденцията между БНБ, фондът и квесторите. Всичко това ще влезе в доклада, който ще представим в Народното събрание. Крайният срок за изготвянето на този доклад е 12 юни. Вчера взехме решение да не удължаваме срока, поясни Атанасова.

БНБ е дала указания на квесторите, че ако промените на договорите на вложителите се направят, това ще е нарушение на закона. Тези писма са факт. Със сигурност мога да заявя, че нямаме точна яснота колко са депозантите, които са променили договорите си. Премиерът Бойко Борисов може да има много повече информация и за това да дава конкретни цифри. Никъде в писмата не се посочват имената на физически лица. В едно писмата обаче, ясно се разбира, че става въпрос за Иван Костов. Има разминавания между указанията на Иван Искров, фонда и Нели Кордовска, разкри Атанасова. 

Тя прочете и част от писмо на Иван Искров до квесторите, в което се казва, че гарантираните суми по преференциалните договори не трябва да бъдат изплащани като обикновените. Нели Кордовска обаче дава обратното указание и дава зелена светлина за изплащане на парите на Иван Костов и депозантите с неговия случай.

Факт е, че много държавни органи не са си свършили работата по случая КТБ. Имало е серия от сигнали. Първият е понижаването на кредитния рейтинг на банката. Никой не е реагирал. Нито БНБ, нито министър-председателят, нито финансовият министър. В техния доклад няма нито дума за КТБ. Не искам да коментирам, защото тези факти трябва да станат обект на разследване на други органи, завърши депутатката.

Водещи новини

Още новини