11 международни компании искат да разследват КТБ (видео)

share

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров припомни, че вече има изменения в закона за банковата несъстоятелност и има възможност за международно разследване на на казуса КТБ. Замесените лица трябва да бъдат установени. Ние като български парламент въведохме тази законова възможност, каза Мартин Димитров.

Сега може да се наеме голяма международна компания, хора, които не са пеели по баровете с български бизнесмени. Той се обърна към премиера Бойко Борисов, като заяви, че очаква да бъде наета голяма авторитетна фирма, която вече е успявала да върне пари. Парите не са похарчени, те са някъде и тези хора трябва да бъдат подгонени от институциите с цялата сила на закона, каза Димитров. Премиерът Борисов от своя страна заяви, че на днешното съвещание относно борбата с контрабандата финансовият министър го е информирал, че 11 компании са отговорили на запитването от страна на Фонда за гарантиране на влоговете.

Първоначално одобрените кандидати ще бъдат поканени на 18 май, за да представят подходящи решения. Кои кандидати ще бъдат предложени на синдиците ще бъде взето на 21 май, каза Борисов. Следва веднага да започнат преговори, които да приключат до 30 май тази година. Ще бъде избрана най-голямата компания вероятно, каза Борисов, Ще имаме международна компания с опит във връщането на такива средства, каза премиерът. По отношение на шефа на БНБ Иван Искров премиерът заяви: „То дори не е и до култура ..след такъв запис да стои още на поста си.“

Водещи новини

Още новини