Горанов: Усилията да върнем усещането, че има държава, дават резултат

Булфото
share

Усилията да върнем усещането, че има държава, дават своя резултат. Това заявява министърът на финансите Владислав Горанов по време на днешното заседание на Министерски съвет, показва справката от него.

„Благодаря на всички министри и на премиера, че помагат в тази задача, говоря за приходите”, казва още Горанов. „820 млн. лв. имаме повече към вчера спрямо същия период на 2014 година. Доста пари са на пръв поглед, но ние имаме да пълним дупка от 2,5 милиарда. Тоест, на 30% сме си свършили работата”, посочва финансовият министър.

„Ние все още не сме постигнали балансиран бюджет, което е нормалната цел, за да не задлъжняваме повече, но правим усилия да си отвоюваме територията на държавата и да запомнят всички, че политика да се прави през разходите, а не през приходите, дава резултат”, допълва Горанов. По думите му това е помогнало много и в дебата с инвеститорите, които са гласували доверие на България и в утрешния ден ще се извърши „settlement” на 3 милиарда и 100 милиона евро по сметки на българското правителство от емисията, която приключи във Виена на 19 март.

„На държава, на която кредитният рейтинг е близък до junk, сиреч „боклук“, да вземеш от пазара 3 милиарда и 100 милиона евро при лихва средно за емисията 2,55% и да направиш за България, която до вчера не се знаеше кой я управлява, двадесетгодишна ценна книга при фиксирана лихва 3,1%, която ще връщаме на 26 март 2035 година – това си е доверие", казва още финансовият министър.

Водещи новини

Още новини