Даниел Митов се срещна с посланика на Азербайджан Емил Каримов

МВнР
share

Министърът на външните работи Даниел Митов се срещна с посланика на Азербайджан в София Емил Каримов, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Двамата са обсъдили официалната визита на президента на Азербайджан Илхам Алиев в България и са изказали задоволство от факта, че тя е дала нов тласък в двустранните българско-азербайджански икономически, търговски и политически отношения и е очертала нови, още по-ясни и разширени перспективи за тяхното развитие.

Министър Митов е подчертал важността, която България отдава на връзките си с Азербайджан в икономическата и енергийната област и е обърнал внимание, че страната е стратегически партньор за нас, но и за целия ЕС.

Митов е изразил желанието на нашата страна за ускоряването на съгласуването на проекта за Договор за стратегическо партньорство между ЕС и Азербайджан, който да бъде подписан възможно най-скоро, тъй като би бил изгоден колкото за България и целия ЕС, толкова и за самия Азербайджан.

Азербайджанският посланик е изтъкнал стратегическото значение на отношенията на неговата страна с България във всички области, като е поставил акцент върху енергийните връзки, свързани с трансфера на азерски газ през България за целия регион на Югоизточна и Централна Европа.

Двамата са обсъдили и възможностите за активизиране на търговско-икономическите връзки между двете страни в редица области и отрасли, като министър Митов е изразил надежда, че българските фармацевтични компании, които напоследък проявяват засилен интерес към региона, ще могат да получат скоро по-разширен достъп до азербайджанския пазар.

Водещи новини

Още новини