Местан: Президентът бяга от темата демократична ли е днешната власт (видео)

Булфото
share

Днес президентът звучеше бодро и оптимистично, чухме много добри намерения от него. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан по повод обръщението на държавния глава към парламента.

Може би това е естествено - кой друг, ако не президентът трябва да звучи бодро и оптимистично и да зареди народа с оптимизъм. Обществото обаче отдавна е уморено от добри намерения, добави той.

Време е да се запитаме какво се промени от март месец. Заявената цел след европейските избори беше плавен преход към политическа стабилност за постигане на среда, в която да се проведат ключовите реформи. Условието беше да не се повтарят неуспешни модели на властта и да няма политически реваншизъм. Категоричната оценка на ДПС е, че и двете условия са нарушени. Чухме от г-н президента, че сме били обсъдили ключови реформи - вярно е, но при това управление думата реформа започва да губи речниковия си смисъл - да се въведе нещо ново или да се повиши качеството на функционирането на дадена система. Зададени от министрите задачи към министрите не са реформи, подчерта Местан.

Проблемът с реформата в образованието може да бъде решен, когато се осъзнае, че проблемът се корени в ранното отпадане от училище. Ако много хубавите новини за открити детски градини в София бъдат съчетани с новина, че ромския квартал на Сливен е открита детска градина, това ще е реформа, посочи лидерът на ДПС.

Езикът на политическия диалог, който се задава от две от партиите в управляващата коалиция, е всичко друго, но не и език на политическото съгласие. Това е езикът на остракирането. По време на консултациите при президента най-силно кънти въпросът демократична ли е днешната власт, формулата на днешното управление. Президентът бяга от тази тема. Днешната власт несъмнено е избрана демократично, но процедурата по избор не предполага задължително демократичен резултат. Ако едно управление не е демократично, то не може да произвежда демокрация. Политическият антоним на демокрацията е езикът на омразата. От две от партиите непрекъснато чуваме езикът на остракирането, езикът на омразата. Чухме коментар по темата от премиера, но по му отива на президента да говори за това. Президентът обаче мълчи по темата, мълча и днес, каза още Лютви Местан.

Водещи новини

Още новини