Законодателните промени за КТБ са готови, влизат в парламента в понеделник (видео)

Министерство на финансите
share

Министърът на финансите Владислав Горанов обяви по време на брифинг във финансовото министерство, че още в понеделник ще бъдат входирани промените в Закона за банките, които бяха одобрени от управляващи и опозиция. Очаква се да бъдат гласувани следващата седмица. В тях се предвижда в КТБ да влезе временен синдик, който да спре разграбването на банката, предаде репортер на "Novini.bg".

Той ще бъде назначаван от съда по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), добави министър Владислав Горанов.

Промените бяха одобрени и подписани от депутата от БСП лява България Мая Манолова, Йордан Цонев от ДПС, РБ, АБВ.

Мая Манолова от БСП посочи, че правомощията, с които ще разполага временния синдик, ще бъдат и по управление на банката. „Предложили сме и бяха възприети от останалите парламентарни групи, които да осигурят публичност и контрол на временни синдици. Те ще бъдат назначени от фонда, затова сме предложили ежеседмично временните синдици да обявяват информация за всички предприети от тях действия”, подчерта Манолова.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев от своя страна уточни, че това е петото предложение на партията за законодателни промени. „От възникване на проблема с КТБ сме внасяли законодателни промени, които да решат въпроса”, каза той и добави, че последователно ДПС участва и върви към даване на своя принос.

От Реформаторския блок поясниха, че са работили активно в изработването на законодателните промени. „Това, което ни радва е, че най-после се намира специализирано лице или институция в разследване на банкови фалити, което може да го направи временния синдик”.

Водещи новини

Още новини