Калфин: Социалният диалог е средство за постигане на ефективни решения

share

Социалният диалог не е "място" за размяна на идеи, а средство за постигане на ефективни решения. Това е каза министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на среща с председателя на групата на работодателите на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) Яцек Кравчик, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика (МСТП).

"Държавата без социалните партньори не би могла адекватно и коректно да изгражда механизми, които да са значими, и най-важното - насочени към решение на проблеми", е подчертал министър Калфин.

Той е допълнил, че социалното министерство има добри практики в провеждането на социалния диалог, които вярва, че ще се развиват успешно и в бъдеще.

По време на срещата заместник-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев е представил основните въпроси, които се обсъждат от работната група за пенсионната реформа. Той е посочил, че МТСП работи по изграждането на автоматичен механизъм за обвързване на възрастта за пенсиониране с продължителността на живота.

Яцек Кравчик е съобщил, че преди осем години Полша е реформирала системата си за отпускане на инвалидни пенсии. "След широк и публичен диалог с всички заинтересовани страни предприехме мерки, с които се оптимизира системата и се минимизираха възможностите за злоупотреби с този вид помощ", е пояснил той.

Водещи новини

Още новини