Митов: Говоренето за война е най-голямата опасност за България

share

За два месеца ние направихме много важни визити и в това няма нищо необичайно. Това, че в миналото те не са се случвали е проблем на пасивността на външната политика на предшествениците ни. Това каза външният министър Даниел Митов в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Той посочи, че тези визити са от изключителна важност за съживяването на икономиката ни.

"Нормална европейска практика е да се разменят дипломати". Така дипломат номер едно коментира намерението да си разменяме дипломати с Германия, договорено днес след визитата на министърът на външните работи на Германия д-р Франк - Валтер Щайнмайер у нас.

"Ние можем да черпим опит от германските дипломати, както и те от нас. Още повече, че на нас ни предстои председателство на Съвета на ЕС, имаме нужда от споделен опит. Става въпрос само за период от шест месеца", допълни Митов.

На въпрос колко близо сме до Шенген, Даниел Митов отговори така: "Германският външен министър ни обнадежди за приемането ни, но въпреки това трябва да гледаме хладнокръвно, докато не стане факт.  България изпълни критериите, справи се и го заслужава", подчерта Митов. Германският външен министър се отнесе с разбиране към нас. Но нещата зависят и от вътрешните министри. Мисля, че можем да оформим определен консенсус по този въпрос. Има известен скептицизъм за нашето приемане, но вече получаваме по-обнадеждаващи сигнали. Дава ни се сериозна надежда, благодарение на това, че това правителство се е заело сериозно с реформите, имаме желанието да вървим напред и ще бъдем подкрепени", посочи външният министър.

Когато става въпрос за санкциите срещу Русия страната ни би подкрепила нови такива, ако не се спазват споразуменията от Минск. Надяваме се, че те ще бъдат спазени, увери Митов. Вижда се, че напрежението намалява. Има ли някакво противоречие в правителството, попита водещата. Всички държави-членки плащат цена за санкциите.

Наближаването на трета световна война - такова говорене е най-голямата опасност за България, категоричен е Митов. Според него партиите, които го знаят и въпреки това го правят, носят отговорността за това. Виждате, че след като минава време приказките им се оказват неверни.

Трябва да се модернизира Българската армия, подчерта министър Митов. В настоящата геостратегическа обстановка в света е добре страната ни да бъде защитена. Така дипломат номер едно отговори на обвиненията, че страната ни се готви за война.

Водещи новини

Още новини