Плевнелиев: България е пример как работи моторът на европейската интеграция

Пресцентър Президентство
share

България е пример за положителното отражение на европейската интеграция върху икономическото развитие, за устойчивостта на институциите и за утвърждаването на принципите на демокрацията и на върховенството на закона. Това е заявил президентът Росен Плевнелиев на среща с председателя на Парламента на Грузия Давид Усупашвили, който е на официално посещение в България по покана на председателя на Народното събрание, посочват от прессекретариата на президента.

Държавният глава е подчертал, че България е една от първите държави-членки на Европейския съюз /ЕС/, които са ратифицирали Споразумението за асоцииране на Грузия със Съюза и е изразил надежда, че то ще бъде ратифицирано от всички 28 държави-членки до срещата на върха по Източното партньорство през май тази година. Грузия може да бъде успешен модел за демократично развитие в Кавказкия регион, като страната полага устойчиви усилия по пътя на интеграция си с евроатлантическите структури. Президентът Росен Плевнелиев и Давид Усупашвили са били единодушни, че Споразумението за асоцииране на Грузия с ЕС ще даде нов тласък на европейската интеграция на кавказката държава и ще допринесе за стабилността на Черноморския регион.

Президентът и председателят на грузинския парламент са очертали възможностите за сътрудничество между двете страни в областта на търговията и инвестициите, в областта на енергийната сигурност и диверсификацията на източниците и трасетата на природен газ за България и за Европа, както и за подобряване на транспортните връзки между страните от Черноморския регион. България разчита на активната грузинска подкрепа за осигуряването на транзита на газ от Азербайджан за Европа.

Страната ни е сред 10-те най-големи търговски партньори на Грузия. Налице е също така сериозен потенциал за сътрудничество в областта на селското стопанство и туризма, е било подчертано още по време на срещата, допълват от прессекретариата на държавния глава.

Водещи новини

Още новини