Мирослав Найденов: Днешните оставки са част от очакваната промяна

Булфото
share

Гражданското общество има заслуга да се случват тези неща. Без промяна няма как да стане. Днешните оставки са част от промяната, която обществото очаква. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ лидерът на БАСТА и бивш министър на земеделието и храните Мирослав Найденов по повод подадените оставки от депутата от ГЕРБ и председател на здравната комисия в парламента ген. Стоян Тонев и председателя на Софийския градски съд Владимира Янева.

Съдебната система е длъжна да върне доверието към себе си. Обществото се държи на няколко устои и съдебната система е един от тях. Ако продължи тенденцията на рекордно ниското доверие към нея от последните 2-3 години, хората ще започнат да правораздават, което е страшно, добави той.

Когато на мен ми повдигнаха обвинение, аз направих това, което направи днес ген. Тонев - подадох оставка и слязох от политическата сцена, посочи лидерът на БАСТА.

В отговор на въпрос Найденов каза, че не се връща в политиката. В момента в политиката правилата са жестоки. Големите партии в поддържат мощта си чрез държавните субсидии и нямат интерес да има малки партии, които да коментират неща, които не са им угодни. Малките партии трябва или да подкрепят големите партии, или да правят това, което правим ние - да участват самостоятелно на местните избори, което е достойна позиция. Правилата на играта в момента са такива. Обикновено правилата се променят от този, който има мнозинство в парламента, но такива промени понякога се обръщат срещу него. В крайна сметка съдникът е избирателят и той съди справедливо, каза Мирослав Найденов.

Найденов коментира и разработката "Червеи" - за незаконни подслушвания на протестиращи. По думите му по случая не може да се очаква развитие и наказани заради последните изменения на закона за МВР от миналата година, при които е изменен и текст от Наказателния кодекс, според който тези престъпления са криминализирани единствено по време на война, бойни действия или при мисия в чужбина. Тази поправка ще оневини и тези, които са вършили безобразията по "Червеи", заяви бившият министър.

Водещи новини

Още новини