Първанов: Борисов се държи високомерно! Кого заплашва с оставка и нови избори?

Булфото
share

Големият шлем щеше да осигури 15 млрд. инвестиции. Шест правителства не си свършиха работата и проектът пропадна.

Това заяви в предаването "Още от деня" Георги Първанов, лидер на АБВ. Много неща са сбъркани и те обясняват нашата реакция. Първото е как бяха избрани банките. Вече стана ясно, че са необходими не повече от 11 млрд. лева, с които да се рефинансира стария дълг. Ние не сме против това. Има пари и във фискалния резерв. Ние искаме, ако ще има дефицит, то той да бъде структурен, да бъде насочен към икономически растеж. Ако има документ, ако има програма, която да се гласува в парламента, и в нея са дадени ясни разчети, ние няма да имаме нищо против, каза още Първанов.

Ивайло Калфин говори повече за необходимостта от този заем. При този проект за ратификация на новия дълг, ние категорично няма да го подкрепим. Готов съм да се обзаложа с всеки. Нас няма да ни изкушат с назначения и обещания. Доверие даром не даваме никому. Трябва да ни убедят в прозрачността на този заем и за какво ще бъдат изхарчени тези пари, обясни той.

Той коментира и думите на премиера Бойко Борисов, че е получавал листчета с имена за назначения. Участието на АБВ във властта е ясно. Един министър, един зам.-министър и един областен управител. Аз с министър-председателя се чувам два пъти годишно. Нека покаже тези листчета. Категорично мога да заявя, че АБВ не участва в никакви пазарлъци и търговии, заяви Първанов.

Естествено е, че има опасности пред коалицията 2+2. Не мога да разбера кого плаши премиерът с твърденията за оставки и нови избори. Имам чувството, че Борисов се държи високомерно. Целта не е да организираме избори през няколко месеца и после да се хвалим, че сме ги спечелили. Най-голямата опасност е да не свършим работата, за която сме захванали, поясни той.

Първанов не пропусна и темата за руските енергийни проекти у нас. Трябва да си разпределим ролите. Един е силен в Брюксел, друг в Москва, трети във Вашингтон. Трябва да впрегнем всички усилия и да направим така, че през България да минава газова тръба, завърши лидерът на АБВ.

Водещи новини

Още новини