Първанов: Няма да подкрепим новия дълг, има много въпросителни

Булфото
share

ПГ на АБВ, в съответствие с политическото решение на партията и коалицията, няма да подкрепи внесения проект за ратификация на договор за ратификация на 16 милиарда лева дълг.

Това каза лидерът на коалиция АБВ Георги Първанов пред журналисти в Народното събрание, цитиран от „Фокус“.

„Основанията са в няколко насоки. Първо имаме много възражения по начина, по който беше осъществено всичко това, буквално за броени дни, да не кажа за часове ни беше „сервирано“ едно предложение, което засяга стратегически въпроси. Ние цялата есен дебатираме програмна декларация, обсъждаме програма за управлението на страната и нито веднъж не стана въпрос за това“, обясни Първанов.

Той уточни, че според него това не е подходящо отношение между коалиционни партньори в управлението. „Второ имаме много възражения, които не са само наши, а и на експертите, относно начина, по който са избрани банките, които имат, своите ангажименти по изпълнение на споразумението“, каза той.

„Трето, без съмнение трябва да бъде подкрепено искането за дълг, който да покрие и рефинансира старите дългове натрупани от много правителства от времето на Тодор Живков досега“, посочи лидерът на АБВ.

По думите му се разбра, че има много въпросителни, които са поставени на масата, на коалиционните партньори, и които очакват отговор. „Това не са само въпроси свързани с дейността на финансовия министър Владислав Горанов“, каза Георги Първанов. Той каза, че това са въпроси, които засягат дейността на правителството.

Водещи новини

Още новини