Гроздан Караджов: По "Червеи" трябва да има осъдени политици (видео)

share

В сутрешния блок на БНТ се проведе дискусия по темата за скандалната разработка "Червеи", незаконното подслушване и използването на СРС-та. В нея участваха депутатите Димитър Лазаров от ГЕРБ, Камен Костадинов от ДПС, Гроздан Караджов от Реформаторския блок и Филип Попов от БСП.

Трябва да си отговорим на въпроса защо не е спазен закона, за да коментираме темата "Червеи". От доклада, който вчера изслушахме се установи, че в почти всички части Закона за СРС-та не е спазван, започна Лазаров.

Трябва да изслушаме всички страни и тогава да коментираме. Не е ясно дали става въпрос за слушане или за друго СРС. Според мен става въпрос за друго разузнавателно средство. Има достатъчно органи и институции в държавата, които могат да изяснят този въпрос. Не може г-н Атанас Атанасов да излиза преди 10 дни и да говори манипулации. Той хвърли поредната димка в обществото и то по време, когато се обсъждаше Закона за МВР.

Предишните управляващи са в центъра на този скандал. Те сега предлагат да не говорим политически по тази тема. Ние сме политици и няма как да не говорим политически. Г-н Костадинов е бил управляваш по време на разработката "Червеи". Сега е нормално да искате да замаскирате всичко. Това СРС се е състояло не само в подслушване, но и в източване на информация. Хора, които са назначавани от вас, ще бъдат подведени под отговорност. Дай Боже да има и политици, закани се Караджов.

Радвам се, че и аз ще успея да вземе участие в този диалог или по-скоро монолог. Много обезпокоително е, когато политици говорят по този начин. Трябва да им се раздадат тоги и чукчета, и да започнат да раздават присъди. Колегата Караджов говори за неща, които са с гриф строго секретно. Това също е обезпокоително. На мен ми прави впечатление, че темата "Червеи" излезе на бял свят, когато съдът постанови на втора инстанция присъдата срещу Цветан Цветанов. Веднага започнаха да се правят сравнения и да се говори, че освен "Червеи" може да излязат още доста неща, каза още Попов.

По нататък в разговора двете страни продължиха да защитават тезите си. Камен Костадинов и Филип Попов бяха убедени, че по темата трябва да се говори и коментира едва след като прокуратурата се произнесе. Трябва да спазваме законите и да не говорим за неща, които са с гриф строго секретно, повтори се Попов. Костадинов пък продължи да настоява, че Атанас Атанасов говори популистки. Той излезе и каза, че са били подслушвани протестиращи. Оказа се, че такова нещо няма. Това се нарича манипулация. Съдът и прокуратурата трябва да се произнесат и едва тогава да се правят изводи, категоричен беше депутатът от ДПС.

От своя страна Лазаров и Караджов настояваха, че има достатъчно доказателства по темата. В този случай не говорим за нарушения, а за престъпления. Опозицията се опитва да окаже натиск и политическо внушение върху Върховния касационен съд, точно преди произнасяне присъдата на Цветан Цветанов, ядоса се Лазаров.

Водещи новини

Още новини