"Престрелка" с кавги, санкции и нарушения в НС (видео+обновена)

share

Традиционното четене на уволнени кадри на ДПС за тази сряда пропадна, след като представител на партията наруши правилата на Народното събрание и съответно бе санкциониран от председателя на парламента. Последваха обаче груби критики от съпартийците му към шефа на парламента.

Преди да започне с четене на имена Светослав Анастасов от ДПС пожела да изпълни, по думите му, своя дълг към съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев и започна обръщение към него.
Шефът на парламента Цецка Цачева обаче обясни, че четенето на декларации от парламентарната трибуна изключва диалог с други политици.

Това не смути Анастасов, който продължи с обръщението си.
„В петък Вие поехте служебен ангажимент, какво сте свършили е друг въпрос. В безсилието ни да оборите тезите за политическата репресия, прибегнахте до грозни клевети по отношение на политическия опонент от телевизионен ефир“, обърна се Анастасов към съпредседателя на реформаторите.

Той изрази несъгласие и със ЗИД за Закона на администрацията.
Цачева отново го прекъсна.
„Когато на дневен ред бъде включен този законопроект или се върнете към темата за декларации, ще можете да се изкажете, в противен случай ще Ви взема думата и ще Ви санкционирам“, предупреди го тя.

Анастасов обаче демонстративно вдигна пръст към нея в знак да запази тишина и продължи с четенето. Тогава Цачева му отне думата и му наложи санкция за неизпълнение на отправени съображения.

Колеги на Анастасов обаче се веднага се обявиха в негова защита.

Йордан Цонев изрази категорично несъгласие с отнемането на думата на колегата му и обвини Цачева в тенденциозно отношение. По думите на Цонев при изказване на парламентарни групи много често от тази трибуна и Радан Кънев, и др. представители на парламентарни групи се обръщали директно към господин Местан и водели диалог, като изказвали дори обидни тези към него и партия ДПС.

Няма тенденция, категорична бе Цецка Цачева и се аргументира: „Естествено, че във времето на декларация е допустимо да се засягат представители на различни парламентарни групи. Не и обаче след нарочно отправената ми бележка към заместник-председателя на вашата парламентарна група да се коментира законопроект, който не е в програмата. Имаме нарочни правила за обсъждане на законопроект. Това е единственото ми съображение. Представете си, ако допуснем във времето на парламентарна група за декларации, да се излагат въпроси, това е против законодателните правила. Опитах се да върна колегата в съдържанието на декларациите“.

Алиосман Имамов от ДПС от своя страна обвини Цачева в неспазване на правилника на Народното събрание, като е объркала член от него.
„Не можете да прекъсвате изказващия се и да определяте Вие темата. Мисля, че нарушихте правилника с вашия отказ“, коментира той.

Коректно е това напомняне, но този текст трябва да се тълкува в систематиката. Това е единственото ми основание, далеч съм от мисълта да определям темата на изказването на парламентарна група, защити се на свой ред Цачева.

Водещи новини

Още новини