Мирослав Найденов: Държавата ще конфискува заменените гори

share

Ако Европейската комисия потвърди, че заменките на гори от Тройната коалиция представляват нерегламентирана държавна помощ страната ще има два варианта пред себе си. Да си върне горите или да възстанови сумите. Това заяви в студиото на Тази сутрин министърът на земеделието Мирослав Найденов.

По сигнал на неправителствени организации през втората половина на 2009 ЕК започна предварително разследване за заменките, щетите от които по оценка на екоекспертите са между 2 и 8 млрд.лв. Това ще бъде и глобата, която страната ни ще трябва да плати ако бъде осъдена, че е оказала нерегламентирана помощ, уточни Мирослав Найденов.

За да предотврати плащането на тази колосална сума, страната е готова да стартира процедура по отнемане на заменените гори. По тази афера като обвиняеми са привлечени двама бивши земеделски министри от правителството на Сергей Станишев – Нихат Кабил и Валери Цветанов, както и тогавашният шеф на Агенцията по горите Стефан Юруков. Тези, които в момента са заменили горските парцели не могат да правят нищо в тях заради наложения от правителството на ГЕРБ мораториум, така че ги призовавам сами да ги върнат, заяви Мирослав Найденов.

Водещи новини

Още новини