Местан иска забавачка във всяка циганска махала

Булфото
share

Лидерът на ДПС Лютви Местан определи като позитивен знак предлаганата от ГЕРБ нова структура на образованието и задължителния 10-ти клас, залегнали в приетия на първо четене днес Законопроект за предучилищното и училищното образование.

Негатив за него била липсата на "просвета" от наименованието на проекта, защото традицията у нас припознавала знанието като синоним на светлината, част от националната идентичност на българския народ - други народи нямали такава дума, с която да наименуват своята образователна система.

Като една от основните язви на образованието и обществото Местан посочи ранното отпадане от училище, като над 80 на сто от тези деца са от ромски произход. Затова той предложи да се откриват детски градини и в ромските квартали, за което щели да са необходими не повече от 200 млн. лева.

Лидерът на ДПС вижда проблем и в националната система за външното оценяване, която по думите му не била реална; по-скоро фундаментален бил и проблемът с финансирането на общинските училища. От ДПС възразяват и срещу отмяната на нарочния закон,  който гарантирал майчиният език да се изучава като задължително избираем предмет минимум три часа седмично. Във вашия проект решавате въпроса дискриминационно - приравнявате статута на майчиния език с избираем предмет като хореография, коментира Местан.

При гласуването на законопроекта, който беше приет със 107 гласа "за", депутатите от ДПС се въздържаха.

Водещи новини

Още новини