Първанов: Станишев зае щраусова позиция

share

Не виждаме превантивната функция на държавата в борбата със стихиите. Трябва да се поддържат язовирите, да се спре безразборната сеч на горите и да има наказани. Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов в сутрешния блок на БТВ.

Тук не става дума за кой знае какви пари. По настояване на покойната Росица Янакиева бяха отделени средства за подобни случаи. Можем да построим по-къса отсечка от магистралата, но да помогнем на пострадалите, категоричен е Първанов.

Според него трагедията на пострадалите има тежък психологически ефект върху държавата. На другия ден след бедствието ние забравяме за пострадалите, допълни Първанов.

Той попита защо се е премахнало министерството на бедствията и авариите? Преминаването му под шапката на МВР не е правилно. Не съм убеден, че мястото му е в МВР. Нека да има друго звено, което да координира действията при подобни ситуации. Всяко мегаминистерство в мен буди съмнение.

Президентът Георги Първанов си спомни за покойния си колега Желю Желев. С д-р Желев имахме един много добър диалог. По моя препоръка той водеше активни контакти с други франкофони зад граница. Активно подпомагах неговата работа в Балканиския клуб. Благодарение на приемствеността ни не се стигна до проливането на кръв в България, разкри Първанов.

По повод думите на бившия лидер на БСП Сергей Станишев, че от 1997 г. БСП търпи само възходи, Първанов каза: Аз си признавам, че като лидер през 1997 г. съм претърпял загуба. Най-добрата оценка не е собствената ти, а тази на избирателите. Когато си изгубил 10 поредни пъти за какви успехи можем да говорим. Кого лъжем? Избирателите ти са се стопили три пъти. Това е щраусова позиция. Дори в момента левицата има присъствие в много скромна част от общините, а това е предпоставка за следващи загуби.

Не съм в БСП, защото ме разочарова политиката в БСП, а не хората. Ние казваме - хайде да вървим заедно в един път, а те казват - няма, ще търсим съюз със структурите. Това поведение показва, че те са се върнали във времето преди Георги Димитров. Станишев сега има друга позиция и не представлява някакъв особен факт в политическия дебат, недоумява Първанов. Според него бездействието на Станишев в Брюксел, според класация за активността на евродепутатите, показва, че е било грешка да става евродепутат. Защо той е на място, на което можеше да бъде някой по-активен и ефективен евродепутат за България? Големият въпрос е доколко евродепутатите защитават българския интерес, посочи Георги Първанов.

Водещи новини

Още новини