Стойнев обвини шефа на ДКЕВР в договорки с ЕРП-тата

share

Изборите в Гърция показват, че лявото е живо, а дясното отслабва. Победата на Сириза в Гърция показва, че лявото има перспектива, а дясното навлиза в криза, като неолибералният модел е изчерпан. Това каза зам.-председателят на БСП и бивш министър на икономиката Драгомир Стойнев в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Стойнев не изключи вероятността рано или късно да се появят и революционни нагласи. Лявото било живо, но тук, в България трябвало да има дебат за ролята на държавата в следващия икономически модел. В БСП нямали различия за пътя, по който да се развива страната, но било важно кои ще са лицата на тази политика.

Мнозина бяха разочаровани от загубите, които БСП претърпя. В БСП относно начина и пътя, по който трябва да върви левицата и страната нямаме, по-скоро проблемът е в хората, които носят тези послания. Икономическите мерки, предприети от премиера Орешарски бяха в полза на хората, категоричен беше Стойнев. Той призна, че в левицата понякога прехвърчат исрки, но това е част от сплотяването ни. Няма място за спор по медиите, имаме какво да си кажем в партийната централа.

"Аз съм от това поколение политици, които не се обръщат към миналото. За мен е важно как БСП вдъхва доверие. Аз искам БСП да показва енергия, сила и идеи, които да се одобряват от българските граждани", посочи той.

Пенсионната реформа не е само социална тема, тя е и икономическа, смята Драгомир Стойнев. БСП е твърдо против увеличаването на стажа и възрастта за пенсиите. Пенсионната реформа е не само социална, но икономическа функция. Ние можем да възстановим доверието.

После посочи по повод енергийните проекти, че не е нито русофил, нито русофоб, а българофил. От загубата на проектите, според Стойнев, България е загубила в икономически и в геополитически аспект. Аз също съм "за" отделянето на три на това министерство. Аз нямах проблем да разговарям и с Вашингтон, и с Брюксел и с Русия. Винаги съм защитавал националния интерес. За да разговаряш с трите най важни точки на света се иска кураж. Това бе стратегически ход на ЕС да се даде възможност на Брюксел да преговаря с Русия. Определянето на статута няма нищо общо със строежа. "Южен поток" стана жертва на конфликта Русия-Украйна.

Обидните квалификации на лидера на ГЕРБ Стойнев коментира така: "Пощальон" - Тези квалификации са неприсъщи на един политик и аз не мога да говоря като него.

Сегашното правителство не е желало да продължи работата на правителството на Пламен Орешарски. За да се защити бившият икономически министър цитира: "Борисов е премиер, който спря три стратегически важни обекта", това е изказване на вицепремиера Румяна Бъчварова. Русия шест пъти каза, че няма да правим "Южен поток", той приключи. Ние изгубихме икономически растеж, работа за българските граждани, кранът беше в наши ръце, но ние го изгубихме, отбеляза Драгомир Стойнев.

По повод предстоящите високи сметки за ток Стойнев отбеляза: Аз съм удовлетворен от бързата реакция на Делян Добрев и министъра на енергетиката. За да влязат в сила констатираните актове за нарушения на ЕРП-тата те трябваше да бъдат разписани от шефа на ДКЕВР Светла Тодорова, но тя отказа Когато ЕРП-тата спряха да плащат на НЕК стартира процедура по отнемането на лицензите им и това още е в сила. Те трябва да се научат да спазват законите ни, ако искат да продължат да работят в страната ни. Ние трябва да се научим да си подаваме ръка, независимо кой е на власт. Бившият енергиен министър обеща на утрешното извънредно заседание на Енергийната комисия в НС да повдигне по-остро тези въпроси.

Падането на кабинета "Орешарски" не е свързано с неосъществяването на енергийните проекти. Аз съм един от малкото министри, които не се притесняват да погледнат българските миньори в очите, обяви гордо Стойнев.

Водещи новини

Още новини