МВР възстановява полицейските аташета в Белград и Москва

Булфото
share

МВР възстановява полицейските аташета в Белград и Москва. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на вътрешните работи Веселин Вучков по повод изтеглени представители на Министерството на вътрешните работи в Белград, Скопие, Москва и Прага.

През юни 2013-та година, по разпореждане на тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев, е направен анализ и за работата на всички представители на МВР в чужбина. Спрени са командировките в Полша, Русия, Сърбия, Македония и Гърция. А в анализа се посочвало обратното - че са нужни, посочи Вучков.

Всички посолства са дали негативно мнение за това действие. В Чехия полицейското аташе е изтеглено, след като му е изтекъл мандата.

След прекратяването на мандатите на аташетата в Белград и Скопие вече сме без представител на Западните Балкани, посочи Вучков. Офицерът за връзка в Москва е осигурявал контакти с редица служби, допълни той.

Закриването на задграничните представителства се отразява негативно, уточни Веселин Вучков. През ноември миналата година пак е направен анализ за необходимостта от възстановяването на тези постове. Вече има процедура за връщането на представителите ни в Москва и в Белград.

Над 60 хил. евро струва на бюджета издръжката за една година на полицейско аташе и семейството му.

Водещи новини

Още новини