Миков: Кабинетът няма посока, тласка ни в спирала на бедност

Булфото
share

Тези дни Европейската банка за възстановяване и развитие снижи прогнозата си за България до притеснителни стойности. Ръстът в икономиката през 2015 г. се очаква да е най-слабият през последните три години, заяви в прочетена от парламентарната трибуна декларация председателят на ПГ на "БСП лява България" Михаил Миков.

Макроикономическите показатели разкриват безизходицата на правителството да даде насока за развитие на страната. Причината за тази тенденция не може да бъде само КТБ. Няма обосновка за нарастването на държавния дълг. Ако се усвояват огромните заеми, които ще задължат децата ни с 1,5 млрд. лв. годишно, защо трябва да зазмразяваме социалните плащания? Не обрича ли това страната ни на спирала на бедност? Кой има нужда от тези самоцелни макроикономически упражнения, на гърба на българския народ? Потупванията по рамото от европейски ръководители не могат да бъдат оправдание за тази макроикономическа политика. Същите тези европейски политики залагат съвсем други показатели за развитие на техните икономики, в интерес на гражданите на страните си.

Лидерът на БСП заяви, че правителството ще бъде запомнено със спирането на трите структуроопределящи проекта за България.

На фона на всички тези тревожни факти наблюдаваме безсилие на едно дясно правителство да осмисли своето съществуване, да остане на власт, подчерта Миков.

Това правителство няма посока. То не може да даде на България нужната икономическа и социална политика. И министър-председателят очевидно не може да поеме отговорността, а се крие зад гърба на един или друг министър. Икономическото развитие е важно за България – без него не може да се развива и социалната държава. Настояваме икономическото развитие да бъде първостепенно за страната ни – с реални мерки, а не с пиар акции, заявърши Михаил Миков.

Водещи новини

Още новини