Политически коментатор: Декларациите на политиците са абсолютна бутафория

share

Имотните декларации на политиците са абсолютна бутафория. Най-смешното е, че в тях не се декларират дори официалните доходи на висшите държавни чиновници, очевидно за да се скрият от обществото.

Това каза в интервю за БНР политическият коментатор Добри Божилов. "Смешно е, че ние очакваме някакви такива декларации да изкарат едва ли не някакви несъответстващи доходи, доходи от подкупи, такива неща, а всъщност в тези декларации липсват дори официалните доходи, които ние плащаме на нашата администрация. Те се крият, защото голяма част от тях вече са доста големи. Очевидно дори това се крие, а какво остава за всички други надежди, които се възлагат на този закон, както и на всякакви други подобни закони", каза още той.

Според Божилов законите се правят показно, но в тях винаги се оставят "дупки", които да обслужват конкретни интереси. Той даде пример с американския щат Делауеър - офшорна зона, която обаче не е изключена от действащия у нас закон и който желае да се "скрие" зад офшорна компания у нас, може да го направи законно с регистрация на фирма за 500 долара годишно. "Изобщо е създадена една конструкция от безсмислени закони, които само създават администрация, консумират пари и резултатът от тях е, че Делян Пеевски има една гарсониера в София", обясни Божилов.

Парадоксално е, че всеки американец знае колко получава управителят на федералния резерв, а никой българин не знае официално размера на заплатата на Иван Искров, коментира още той. Според него заплатите, които висшите държавни служители получават, трябва да са публични.

Водещи новини

Още новини