Местан: Борисов да не чака, а да изрита "Атака"

share

Нападението на джамията в София не е инцидент, а взлом според заместника на Доган в ДПС Лютви Местан. Това е груб националистически взлом, поредно посегателство срещу основни права, обяви той пред БНР днес.

Особеността на българския национализъм в лицето на "Атака" е, че това са актове срещу човешките права на един овластен национализъм, каза Местан. Подпалени бяха молитвени килими и това е делегитимация на демократичното устройство на държавата. Това бламира властта, поставя на карта етническият мир. Това застрашава европейската визия на държавата. Държавата не може да изплаща контрибуция на "Атака", заяви Местан.

Той е категоричен, че ГЕРБ носи отговорност за превръщането на "Атака" във фактор на българската политика, защото ГЕРБ ги допусна във властта. Това коалиционно допускане зарежда с особена агресивност Волен Сидеров и ескалацията на фашизоидните им прояви, заяви Местан.

Затова персоналната отговорност на министър-председателя ще се изразява не в това да чака кога Сидеров ще оттегли подкрепата си, а да го изрита, защото поставя под съмнение европейската легитимност на България. Това ще го постави в трудна ситуация, но аз вярвам, че той поставя етническият мир по-високо и по-важен от подкрепата на "Атака", коментира човекът на Доган.

Второто нещо, което очакваме е съдебната система, правоохранителната система, да наложи закона с цялата му строгост. Има достатъчно текстове в НК за етническа омраза. Големият проблем е, че тези разпоредби не се прилагат. Тези разпоредби обаче вече не могат да стоят мъртви след 20 май, каза Местан.

Водещи новини

Още новини