1 млрд. лева са предвидени за саниране, обяви Павлова

share

В Националната програма за саниране на панелни и стоманобетонни жилищни сгради, с която започваме от 2015 г., са предвидени в бюджета средства от 1 млрд. лева, с които създаваме една държавна гаранция.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в сутрешния блок на „Нова телевизия”.

„Това е една много сериозна сума като инвестиция, това е банкова гаранция към „Българска банка за развитие”, която ще създаде въпросния фонд, чрез който да финансираме на 100% всички сгради”, подчерта Павлова.

„Изискването за кандидатстване е сградата да има минимум 36 самостоятелни жилища. Първото изискване е да бъде саниран цял блок, саниране на парче е недопустимо. Блокът трябва да бъде панелен или стоманобетонен. Друго изискване е да се събере етажната собственост, да се подпише, че е съгласна сградата да получи и да кандидатства в проекта за саниране, да бъде регистрирано сдружението на собствениците и да се подаде заявката в общината”, обясни тя и добави, че образецът на заявката е полуготов.

„Мисля, че това е за добро, ще имаме по-топли, по-уютни, по-красиви домове. Санирането ще удължи живота и на сградите, а най-важното – ще намали сметките за отопление”, допълни министърът на регионалното развитие и благоустройството, цитирана от Фокус.

Водещи новини

Още новини