Ген. Атанасов: Хвърлянето на толкова жива сила на границата е престъпление

share

Това което се случва на границата ни с Турция е на вниманието на обществото от две години. Разпореждането да се засили охраната на границата не е дало резултат. Този проблем трябва да се решава по друг начин. Това каза председателят на комисията по национална сигурност в парламента ген. Атанас Атанасов в предаването "Тази сутрин" по БТВ.

Този ЗИЛ, с който са се возили полицаите е от 1983 г. Хвърлянето на толкова жива сила без да има нужната техника и инфраструктура граничи с престъпление. Този проблем е комплексен и не може да бъде предоставян само на едно министерство. Българското правителство трябва да потърси помощ от Европейския съюз, за да се осигури сигурността на външната граница. Според ген. Атанасов управляващите са подценили проблема с наплива от бежанци и не са поискали навременна помощ от ЕС.

Това, че директорът на "Гранична полиция" е подал оставка показва достойнство и този акт трябва да бъде уважен - така лаконично генералът отказа да коментира действията му.

След като няма данни, че един човек е извършил престъпление и е напуснал страната, защото трябва да се обръща такова внимание. Това отговори ген. Атанасов по повод изчезването на шефа на ДАНС Петко Сертов. Той посочи, че трябва да се има доверие на българските институции. Този случай се превръща в дъвка за отклоняване на общественото внимание. Не смятам, че трябва да се занимават хората с този случай.

Лютви Местан предрече, че ако не бъде изваден Патриотичният фронт от коалицията ще има предсрочни парламентарни избори. Аз съм много възмутен от това и съм разочарован, че няма обществена реакция на тези политически ходове. Местан постоянно обяснява, че той и партията му защитават евроатлантическите ценности. Искам да го попитам Рождество Христово ценност ли е за него, за да ходи по смесените региони и да заплашва оттам. Трябва да има обществена реакция на подобно поведение. Това е провокативно поведение, категоричен е Атанасов. Според него Местан действа така, защото знае, че българите са толерантни и няма да реагират на тази провокация.

Според генералът тези действия са продиктувани от страх, защото ДПС бива изтласкана от властта.

Генерал Атанасов припомни, че основните приоритети на Реформаторския блок са съдебната реформа и изтласкването на ДПС от властта. Надявам се ГЕРБ и Бойко Борисов да си даде ясна сметка, че гласувайки съвместно с ДПС дават лоши знаци на избирателите си. Въпреки това няма да се случи нищо лошо с коалицията, защото знаем, че ДПС успяват много ловко да експлоатират толерантността.

Водещи новини

Още новини