Бюджетът на НС удари тавана

share

Бюджетът на парламента за догодина удари тавана от 53 млн. лева. Толкова е определено, че може да харчи НС в следващите три години, става ясно от в правителствено постановление.

С 627 000 лв. повече ще разполагат депутатите в сравнение с 2014 г., макар че по традиция в последните няколко години реализира икономии между 4 и 8 млн. лева През тази година те спестиха 300 000 лева само от фонд "Работна заплата", защото избраниците от 42-то НС дълго не влизаха в пленарната зала и в комисиите в знак на протест срещу управлението на Орешарски.

Парите за заплати, осигуровки и командировъчни на депутатите и свързаните с тяхната работа дейности се завишават с почти1,7 млн. лв., като за сметка на това се орязват други пера.

От НС обясняват, че бюджетът е ударил тавана заради увеличаването на максималния осигурителен праг от 2400 на 2600 лв. и на средната работна заплата, която е база за изчисляване на депутатската.

Освен за по-високи заплати и осигуровки депутатите ще разполагат и с 400 000 лв. повече по програма "Парламентарна дипломация". Това означава, че те ще могат да пътуват повече по света през групите за приятелство, ще имат повече участия в международни прояви и повече гостуващи делегации у нас.

Водещи новини

Още новини