Местан е против давността за престъпленията на възродителния процес

share

Отговорността за това, че няма наказани за т. нар. възродителен процес е на българската правоохранителна система. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан по време на възпоменателен митинг по повод 30-годишнината от мирните протести срещу тоталитарната власт в Момчилград.

Според него за партията, която представлява, е болка, че няма нито един осъден за жертвите от 1984-1985 година. Местан поясни, че ДПС е част от политическата система на България, а партиите не повдигат обвинения и не издават присъди, съобщи "24 часа".

"Ние сме за отпадането на давността за престъпленията по време на възродителния процес и на тоталитарния режим", декларира лидерът на ДПС. Той уточни, че партията му няма претенции за авторство, но ще направи всичко възможно законът да бъде приет.

Местан каза, че единствената присъда за случилото се в зимата на 1984-1985 година е морална и тя е била произнесена с декларацията срещу възродителния процес от 41-вото Народно събрание.

В изказването си на площада в Момчилград лидерът на ДПС постави въпроса за искреността на част от партиите, подкрепили декларацията.

"Кога са искрени - когато гласуваха декларацията или когато се съюзяват с крайния национализъм и с ксенофобията, които днес са част от управлението на България?, попита Местан.

Водещи новини

Още новини