Депутати от БСП предлагат промени в Закона за образованието (видео)

share

Валери Жаблянов и Филип Попов, депутати от БСП - Лява България дадоха трибунка в кулоарите на парламента, предаде репортер на novini.bg.

Те заявиха, че са внесли законопроект в деловодството за НС за народното образование и просвета. С този законопроект социалистите целят да се гарантира качествено българско образование на всички български граждани. Депутатите залагат да бъде запазено понятието народна просвета, както е отредено по Конституцията на Република България, да бъдат изцяло финансирани с държавни средства само държавните и общински училища, а  частните такива да не получават средства от държавата, както предлагат ГЕРБ.

Депутатите от БСП държат да бъде запазен изцяло светският облик на българското образование, да бъдат въведени единни учебници, както и да бъде въведено дуалното обучение, за да може да бъде осъществена връзката между българското училище и българския бизнес. В отговор на предлагания от тях законопроект Милена Дамянова, депутат от ГЕРБ и бивш зам. - министър на образованието заяви, че той е зле преписан законов акт от ГЕРБ, който нарушава Конституцията на България и цели да саботира приемането на Закона за българското образование и просвета.

Водещи новини

Още новини