НС прие правила за избор на подуправител на БНБ

  • 05 февруари 2015 09:50

  • 1230
  • 0
НС прие правила за избор на подуправител на БНБ
©

Парламентът прие процедурни правила за изслушване и избор на подуправител на Българската народна банка, ръководител на управление "Банков надзор". Приемането на процедурни правила е необходимо във връзка с постъпилото от Управителя на Българската народна банка предложение за избиране на Димитър Иванов Костов за подуправител на БНБ.

Предложението заедно с приложените към него документи се публикува на специализирания тематичен сайт на Интернет страницата на Народното събрание в срок не по-късно от 7 дни преди изслушването. То ще се състои на открито заседание на Комисията по бюджет и финанси, което се излъчва в реално време в интернет чрез страницата на парламента.

Кандидатът се представя от вносителя на предложението - управителя на БНБ, трябва да е до две минути. Представянето включва и данни за специфичната подготовка, мотивацията, публичната репутация и обществената подкрепа за предложения. Личното представяне на кандидата и на неговата концепция за дейността на управление "Банков надзор" е до 10 минути.

В последвалата дискусия народните представители ще могат да зададат въпроси, на които той ще може да отговори в рамките на 10 минути. Комисията може да изисква допълнителна информация, както от кандидата, така и от съответния компетентен орган. От изслушването се изготвя пълен стенографски протокол, който се публикува на специализирания тематичен сайт на Интернет страницата на Народното събрание.

Гласуването е явно чрез компютризираната система. Когато кандидатът не получи необходимите гласове, парламентът приема решение за откриване на нова процедура за избор.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1230 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини