БСП скочи срещу държавното субсидиране на частни училища

  • 17 февруари 2012 18:19

  • 956
  • 4
БСП скочи срещу държавното субсидиране на частни училища
©

От БСП се противопоставиха на идеята за държавно субсидиране на частните училища. Предложенията са записани в промените на Закона за образованието. От БСП нарекоха текстовете лобистки, съобщи БНР.

Според Валентина Богданова от левицата, по този начин се създава неравнопоставеност на данъкоплатците, които нямат ученици, а субсидират с данъците си образованието. "Никъде в Европа не се дават пари на частните училища, без да има условия, поставени към тях", каза Богданова. Според нея, чрез субсидирането на частните училища се ощетяват и обществените училища.

"Ако държавата е готова да отдели 10 млн. лв. днес допълнително за финансиране на съществуващите сега частни училища и детски градини, ние питаме наистина ли няма повече пари за публичните училища, в които днес се обучават 99% от българските деца? Няма да подкрепим норми, чрез които различията между децата по социален статус и местоживеене ще се задълбочават", категорична бе тя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
956 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Гост

2014.12.20 | 19:59

4
Г-н Министър, субсидирайки частните училища: 1.Субсидирате частния бизнес на някои - Защо не субсидирате моя?!Защо не субсидирате пенсионерите, които стоят предмагазините в този студ, молейки ви да им оставите пазарната количка с 20-те стотинки? 2.Субсидирате вашите деца - на хората с възможности?! 3.Качеството на образование в частните училища в Б-я също е под въпрос
Гост

2014.12.20 | 19:59

3
Нашите деца са дискриминирани по рождение явно. Г-н Министър, преди да сравнявате държавата ни с останалите защо не изравните и доходите; в тези държави, които споменавате всяко семейство има финансовата възможност да избере за детето си частно или държавно училище; в тези държави проява като тази на хора от НЗОК се наказва не само с оставка а минимум 3 години затвор; държави, в които дължимите големи данъци от фирмите на хора в парламента се събират... Не се безпокойте, нашите деца напускат тази държава и се реализират много успешно навън, където не им се налага да се състезават с връзки, корупция и т.н. Помислете за вашите деца - възпитавате ги цял живот да разчитат на положението, връзките и средствата на родителите си!!!
Христо

2014.12.20 | 19:59

2
Най-после да приемат нещо умно тия ГЕРБери и веднага от БСП не са съгласни. А колкото до коментарите под мен - принципът трябва да е "парите следват детето". Защото се получава така, че аз плащам данъци, а детето ми не ползва от държавата пари за образование. Т.е. излиза, че аз плащам два пъти - веднъж като данък общ доход и втори път като спестявам пари на държавата, давайки детето си в частно училище. И да знаете, г-да комунисти, "частен" не е мръсна дума, както се опитвате да ни го набивате в главите вече 65 години!
evalarka

2014.12.20 | 19:59

1
za poslednoto izre4enie :)

Добави коментар

Водещи новини