Ген. Атанасов: Някои хора отчаяно искат да запазят статуквото в ДАНС

share

Голяма част от аргументите в декларацията на ДАНС, с която се настоява ГДБОП да не бъде връщана в МВР, са несериозни. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ депутатът от Реформаторския блок председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ген. Атанас Атанасов.

Изваждането на ГДБОП от МВР беше изваждане на службата от естествената й среда. ДАНС има съвсем различни, аналитични функции, добави той и определи декларацията като "отчайващи действия, които имат за цел да запазят статуквото в интерес на определен кръг лица".

Шефът на вътрешната комисия в парламента се усъмни, че действията на ДАНС са свързани с "проспиването на източването на КТБ". Къде бяха тези хора, когато трябваше да спрат процесите в КТБ, а сега бранят статуквото. От създаването си ДАНС е съпътствана от скандали, каза ген. Атанасов.

По думите му от запазване на статуквото в ДАНС имат интерес бившият лидер на БСП Сергей Станишев, който според ген. Атанасов е използвал службата за справяне с вътрешнопартийни разправии, и ДПС. Статуквото поддържа обръчите от фирми на сараите, заяви председателят на вътрешната комисия в парламента.

Освен изваждането на ГДБОП от ДАНС, има нужда от още няколко много сериозни законови промени, за да се върне този сектор към нормалността, подчерта той.

По повод изчезването на бившия председател на ДАНС Петко Сертов ген. Атанасов заяви, че службите не бива да бъдат укорявани за това, че "един човек е заминал някъде". Той припомни, че все още няма данни за извършено престъпление срещу Сертов.

Водещи новини

Още новини