Спирането на "Южен поток" ще донесе загуби за България според БДЦ

share

„Решението на Москва ще донесе загуби на България, най-малко по две причини. „Южен поток“ можеше да повиши сигурността на доставките на газ в дългосрочен план и второ, проектът можеше да осигури инвестиции като източник на стопанско оживление, допълнителни приходи и осигуряване на нови работни места“. Това заяви в кулоарите на Народното събрание Кънчо Филипов, зам.-председател на ПГ на Българския демократичен център, който работи в сферата на енергетиката повече от 30 години.

Според него решението на Москва идва в резултат на продължителното разноговорене на политическите сили за проекта „Южен поток“. „За съжаление тази разнопосоченост продължава и сега след обявяване решението на Владимир Путин. Тъй като ситуацията е много сложна, всички трябва да преодолеем тяснопартийните си и всякакви други интереси и България да има една позиция по проекта. Институциите не трябва да си позволяват да дават разнопосочни сигнали, става въпрос за Народното събрание, Министерски съвет, Президент и политическите партии“, допълни Филипов. Според него тази позиция следва да бъде, че решението на Русия още веднъж показва спешната необходимост да се разнообразят и диверсифицират енергийните източници за България и Европа. Осъществяването на такива проекти трябва да отговарят на европейското законодателство и на интересите на всяка отделна страна.

„Новата ситуация налага Министерският съвет и Народното събрание спешно да приемат нова енергийна стратегия за следващите 20-30 години. Стратегия, приета с консенсус на всички политически сили, която да се реализира, независимо кой, кога и колко ще управлява“, категоричен бе Филипов.

Водещи новини

Още новини