Работна група решава проблемите в пенсионната система

Булфото
share

Направихме първа експертна среща, на която да потърсим и обсъдим варианти на дългосрочни решения за пенсионната система.

Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, цитиран от „Фокус“.

„В срещата участваха представители на социалните партньори, на работодателите и синдикатите, експерти от НОИ и Министерство на труда и социалната политика“, заяви Калфин.

„Уточнихме се, че тази работна група ще работи, ще предлага решения, които да са дългосрочни и да доведат до две неща в пенсионната система. Първото е адекватност, второто е стабилност. Тази работна група ще предложи мерки, които ще са на 2 етапа“, каза още Ивайло Калфин.

„Още в началото на следващата седмица ще направя среща и с парламентарните партии, ще им представя това, по което работим и ще очакваме от тях да се съобразят с предложенията и решения. Те също ще участват в тях, за да има максимално широко съгласие“, добави той.

„В експертната работа ще се опрем на документа, който е изготвен от Консултативния съвет по пенсионната реформа, създаден от служебния кабинет. Йордан Христосков ми предаде един вариант като основа на работата ни, допълнително и други материали ще са част от работата ни“, подчерта вицепремиерът.

„Ще се спрем на мерки за укрепване на приходната част на пенсионната система и мерки, свързани с достъпа до пенсионната система, които да дадат повече адекватност и справедливост на системата. Ще се опитаме всичко да бъде максимално публично, което не значи, че тези разговори ще са публични. Надявам се това да инициира публичен дебат. Имаме малко време, до края на тази година трябва да се вземат някои решения. Надявам се в началото на другата година да приключим с отлагана тема от години - как да имаме по-добри и по-високи пенсии и как да бъде стабилна и предвидима тази система. Конкретните параметри на бюджета не сме обсъждали“, каза още Ивайло Калфин.

Водещи новини

Още новини