Калфин: Хазната изплаща 988 788 инвалидни пенсии на година

share

Служебното правителство ви завеща различни предложения за пенсионна реформа. Размерът на инвалидните пенсии е обидно нисък. Тази пенсия се дава изключително трудно, но недобросъвестни граждани намират пролуки и се възползват неправомерно от социалната система. Какви мерки ще предприемете, за подобряване на живота на пенсионираните инвалиди. Това попита депутатът от ПП "Атака" проф. Станислав Станилов от трибуната на НС.

Броят на всички инвалидни пенсии са 988 788, разходите за тях възлизат на повече от 1,5 млрд. лева на година, отговори министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Калфин посочи, че през следващата седмица започват дискусиите за пенсионната реформа. "Ще разчитам на предложенията на всички парламентарни представители при изготвянето й", увери Калфин.

Според проф. Станилов трябва да се създаде някакъв механизъм за борба с корупцията в системата. Той посочи, че разходите наистина са големи, заради многото заявления за подобна помощ от страна на хора, които нямат право на нея, но заради корупцията успяват да се сдобият с такава. Може би да се създаде инспекторат, посочи Станилов.

Министър Калфин посочи, че има система за контрол и тя се помещава в НОИ. Очевидно тя не работи много добре. Калфин даде пример с балканския опит за борба с корупцията при пенсионирането по болест, посочи вицепремиерът.

Водещи новини

Още новини