Борисов на извънредна среща с банкерите. Ще има законови промени заради КТБ (обновена)

share

Бойко Борисов проведе извънредна среща с Асоциацията на банките. 

На нея присъства финансовият министър Владислав Горанов и председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

Той представи пред банкерите новия шеф на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков.  Премиерът каза, че досега фондът е бил едно "тихо пристанище" и се надява отново да стане такова. Борисов изрази надежда повече никога да няма случай като този с КТБ.

Борисов съобщи, че ще бъдат направени законови промени, за да се отменят всички прихващания в КТБ. 

„Създали сме максимално добра организация за изплащането на депозитите на хората от КТБ. То ще се извърши в 9 банки. От страна на полицията ще вземем допълнителни мерки, за да бъдат охранявани всички клонове", съобщи Борисов пред журналистите.

Другата новина, която съобщи премиерът е, че първият трансфер, който ще извършат хората с пари в КТБ към друга банка, ще  бъде безплатен и няма да има такса за това.

От своя страна Радослав Миленков каза, че препоръчва на всички с влогове в КТБ да не се струпват пред банките в първите дни, когато ще започне изплащането им. Пет години е срокът, в който вложителите в КТБ ще имат възможност да вземат парите си от банките, които ще изплащат гарантираните влогове, съобщи още новият председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Премиерът изпрати при депутатите в парламента министърът на финансите и новият шеф на Фонда.

Водещи новини

Още новини